П’ята країна за розміром та шоста за кількістю населення, величезні водні і лісові ресурси, унікальне розташування та  ґрунти дозволяють вирощувати рузноманітні культури, корумпований уряд а також 110-те місце у світі за рівнем ВВП на душу населення, і так, це все про одну державу — Бразилію, майбутню сверхдержаву у 90-их, 2000-их, 10-их а також 20-их.

Вже багато років Бразилія намагається дістатись статуса розвиненої та інноваційної країни, будучи при цьому багатою на людські та природні ресурси. Тому вже багато років багато усі очікують що вже скоро, ну буквально через декілька років відбудеться колосальний стрибок у розвитку Бразилії, але ці “Декілька років” тривають десятиліттями. Чому Бразилії так складно у економічному плані та чому її географічне положення не на стільки вигідне як вам здається, ви дізнаєтесь у цій статті.

Географія, соціальна нерівність, освіта та корупція — головні проблеми Бразилії з якими вона поки погано справляється, тож давайте розберемо окремо кожен пункт.

Географія

Гори, ліси, пустелі та родучі ґрунти здавалось-би повинні були допомагати цій країні у розвитку, але за даними USAID, нерівний розподіл землі є основним фактором, що сприяє зростанню рівня бідності в Бразилії. Більшість ресурсів знаходяться у регіоні Амазонії та Бразильського плоскогір’я, де розбудовувати інфраструктуру дуже дорого, через те що це гірська місцевість у випадку з плоскогір’ям, а іноді неможливо, через захист цих територій міжнародними організаціями, через свою унікальну природу, у випадку з тропічними лісами Амазонки. У результаті більшість населення живе на прибережній смузі.

Соціальна нерівність та освіта

Існує багато причин бідності Бразилії, але для повного розуміння нам треба розумітись у деяких подіях історії цієї країн. У період між шістнадцятим і дев’ятнадцятим століттями приблизно чотири мільйони африканських рабів були змушені іммігрувати до Бразилії, де вони були задіяні як робоча сила у більшості у сільськогосподарському та гірничодобувному секторі.

За цим послідувала хвиля білих європейських іммігрантів, які прибули, щоб задовольнити потреби в робочій силі, також уряд мав на меті диверсифікувати населення. Однак наслідком стало те, що іммігранти чіплялися за свою власну культуру і відмовлялися асимілюватися в суспільстві як рівні з рештою населення.

Згодом утвердилося расове упередження щодо бідних; головним чином ідея полягала в тому, що бідні є бідними, тому що це їхня особиста відповідальність. Саме ця філософія формує державну політику уряду протягом багатьох років.

Також одна з подій, що призвела до проблем у соціальній сфері, це зростання рівняння націоналістичних настроїв, різкого підвищення рівня індустріалізації та небажання приймати участь у зовнішній торгівлі після приходу до влади військових у 1964 році, які були при владі більше 20 років у результаті внутрішньополітичної боротьби за владу всередині нової адміністрації, яка підірвала підтримку будь-якого цивільного політика серед військових. У результаті, незважаючи на хороші темпи зростання ВВП, розрив між багатими і бідними збільшувався.

Соціальна нерівність проявляється скрізь і освіта не виключення. Інновації — головна рушійна сила розвитку, але багато бразильців не можуть отримувати якісну освіту через своє соціальне становище. У Бразилії для бідних дітей існують публічні школи, які зосереджені на тому, щоб дитина отримала мінімальну освіту, з якою вона навряд зможу досягати висот у науці, діти можуть навчатися декілька днів на тиждень із посередніми вчителями, щоб потім стати тим самим середнім класом, який не зможу підняти економіку Бразилії на новий рівень.

Військові принесли також країні ідеологію, що називається “GRANDEZA”, що означає величність, головна формула цієї ідеології виглядає так: Ресурси + розмір території = величність та сила країни. Саме через цю концепцію, довгий час існувала думка, що все, що треба робити Бразилії, аби досягнути успіху — це добувати якомога більше ресурсів. Саме через цю економічну ідеологію, Бразилія має сировину економіку.

Якщо до цього списку додати ще корупційний уряд, то зрозуміло чому Бразилія, нажаль, не може повністю реалізувати свій потенціал. Багато економістів все-таки вважають, що через деякий час Бразилія зможе зробити стрибок у розвитку і стати супер силою, але для цього їй необхідно провести реформи у соціальній сфері, сфері страхування, перемогти корупцію та ще багато інших реформ.

Авторка статті — Лакша Поліна

Від Polina

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.