Авіація та бойові кораблі США й Великої Британії в ніч на 12 січня завдали ударів по військових об’єктах угруповання хуситів у Ємені, які за підтримки Ірану в останні півтора місяця розгорнули полювання на торговельні судна в Червоному морі й фактично блокують морську торгівлю.

Ємен вже котрий рік є полем бою у суперечці між Саудівською Аравією та Іраном за домінування у регіоні. Зараз цю країну контролюють дві головні сили —  Уряд Ємену( так звана Саудитська коаліція, яку підтримує США, Британія, Франція та більшість їх союзників на чолі з Саудівською Аравією) та Хусити.

Хусити. Хто вони?

Хусити – це єменське воєнізоване угрупування, що представляє шиїтський іслам. Воно утворилося в 90-х роках на знак протесту релігійного впливу Саудівської Аравії в Ємені та виступало проти тодішнього президента та уряду. Ідеологію хуситів можна зрозуміти з їх девізу: “Бог великий, смерть США, смерть Ізраїлю, прокляття євреям і перемога ісламу”. В 2004 році в Ємені спалахнуло збройне протистояння між військами країни та хуситами. Вздовж 5 років, за підтримки Саудівської Аравії офіційні сили придушили повстання і наступного року підписали угоду про припинення вогню. Але конфлікт спалахнув майже одразу після підписання договору, через рік. Хусити почали проводити масові демонстрації та захопили деякі райони столиці — Сани. Саудівська Аравія стурбована подіями вздовж свого кордону вступилась за офіційний уряд Ємену.

З 2014 року хусити ведуть громадянську війну проти уряду Ємену. Станом на початок 2022 року за даними ООН війна призвела до загибелі приблизно 377 тисяч людей. Чотири мільйони людей покинули свої домівки. Наразі хусити контролюють значну територію країни, зокрема столицю та територію вздовж берегу Червоного моря.

Наприкінці 2023 року хусити фактично вступили в війну між Ізраїлем і радикальною ісламістською терористичною організацією ХАМАС на боці останньої. Спочатку вони стали атакувати територію Ізраїлю дронами і ракетами, більшість яких військові США успішно збивають, ще у районі Червоного моря. Зараз вони перейшли до нової тактик – терор торгівельних суден. Напади на судна почалися після атаки ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня. Хусити заявили, що будуть атакувати будь-яке судно, що прямує до Ізраїлю або якось з ним пов’язане, за допомогою дронів та ракет, зокрема балістичних, які поставляю Іран з початку конфлікту у Ємені.

Кольором позначені території контрольовані хуситами

Економічний фактор

Саме контроль над прибережними територіями створює великі проблеми для світової економіки, зокрема усієї світової структури логістики. Червоне море, один із найбільш щільних судноплавних каналів у світі, лежить на південь від Суецького каналу, найважливішого водного шляху, що з’єднує Європу з Азією та Східною Африкою. 

Через загрозу нападів хуситів на торгові судна декілька найбільших у світі судноплавних компаній, у тому числі Mediterranean Shipping Company та Maersk, перенаправили судна набагато довшим маршрутом, який прямує навколо мису Доброї Надії в Африці, а потім на північ до Європи вздовж узбережжя Західної Африки.

Перспективи масштабної війни на Близькому Сході

12-го січня за словами офіційних осіб США, США та Велика Британія завдали авіаударів по більш ніж десятку місць, які використовуються підтримуваними Іраном хуситами в Ємені. На фоні вторгнення росії в Україну, можливе вторгнення Китаю у Тайвань та війни між Ізраїлем та ХАМАСом. Подібна ескалація між Іраном та США разом з коаліцією посилюють побоювання, що подібні конфлікти можуть перерости у повномасштабну війну на Близькому Сході з серйозними гуманітарними, політичними та економічними наслідками. Конфлікт у секторі Газа вже й так спричинив ескалацію бойових дій у регіоні, а союзники помічники Ірану з “Осі опору”, зокрема хусити, атакують ізраїльські сили.

Наразі, в полоні хуситів перебувають четверо українських моряків, повідомив президент Володимир Зеленський і пообіцяв, що Україна працюватиме над їхнім поверненням.

Авторка статі — Лакша Поліна

Від Polina

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.