Можна вважати, що сьогоднішні події є передумовами для побудови нової безпекової архітектури. означене драматичними змінами в геополітиці, технологіях, економіці та навколишньому середовищі. Цьому передувало багато подій і реальність така, що вже майже ніхто політичних аналітиків не скаже про збереження сучасної архітектури безпеки.
США, як найпотужніша політична, економічна та військова сила у сучасному світі — відіграє важливу роль у формуванні нового світу. Сьогодні США, як і багато інших країн переживають переломний момент у своїй історії — стара система безпеки не спрацьовує, внутрішня політична система колихається і економічна ситуація після коронавірусу бажає кращого.
З усім цим, це все ще наймогутніша сила майже в усіх регіонах.


29 жовтня була прийнята нова оборона стратегія – документ, проаналізувавши який можна розуміти орієнтовні плани та стратегію Сполучених Штатів у сфері оборони. Для більшості держав світу стратегія національної безпеки є документом стратегічного рівня, в якому формулюють офіційне бачення щодо основних завдань держави і її принципів. Вона описує, як країна захищатиме життєво важливі інтереси держави. Із головних пріоритетів, виділяється:

  • Захист США, враховуючи наростаючу загрозу з боку КНР;
  • Стримування стратегічних атак на Сполучені Штати, союзників та партнерів;
  • Стримування агресії, водночас готовність перемагати в конфлікті, коли це необхідно, – пріоритетність виклику КНР в Індійсько-Тихоокеанському регіоні, потім виклику Росії в Європі
  • Створення стійких Об’єднаних сил і оборонної екосистеми.

США зіткнулися з двома стратегічними проблемами: конкуренцією між наддержавами після холодної війни та транснаціональними викликами, які варіюються від зміни клімату до глобальних проблем охорони здоров’я. У документі говориться, що «найактуальніша стратегічна проблема, яка стоїть перед нашим баченням, — це повноваження, які поєднують авторитарне управління з ревізіоністською зовнішньою політикою», виокремлюючи Китай і Росію як особливих, але різних викликів. 

КНР представляє найбільш значущий і системний виклик, тоді як Росія створює гостру загрозу – як життєво важливим національним інтересам США за кордоном, так і у самій країні. Ні для кого не секрет, що саме Китай є стратегічним суперником США. Дедалі агресивніші спроби КНР змінити Індо-Тихоокеанський регіон і міжнародну систему відповідно до своїх інтересів дедалі більше насторожує Сполучені Штати і Китай отримує супротив з боку Штатів, стосовно перебудови світової безпекової ситуації.

Попри те, що США визначає КНР головним суперником, американці підкреслюють гостру проблему з боку Росії, особливо, що стосується ядерної зброї. Але при цьому, Росія не є головним конкурентом Сполучених Штатів, тому любителям теорії про нібито “Підступні США затягують війну, щоб послабити Росію” можна зняти з рахунку — це не є життєво важливим для США. Треба додати, що Росію американці, як одну з найголовніших небезпек, визначають лише у союзі з Китаєм, а скоріше, як його протекторат, адже як окрема політична, економічна та воєнна сила — Росія не представляє загрози Сполученим Штатам.

Автор статті — Лакша Поліна

Від Polina

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.