Увечері з 31 липня до 1 серпня увага Європи знову була прикута до Балкан. Цього разу, як би типічно це не було, конфлікт спалахнув між Косово та Сербією.

Війна в Югославії  — низка збройних конфліктів, що відбувалися на території колишньої республіки Югославії у період між 1991 та 2001 роками і були проявом дезінтеграційних процесів в державі, що полягали у прагненні народів Югославії здобути свою державну незалежність та у прагненні переважно сербських сил не допустити цього. Завершились війни утворенням нових незалежних держав. Югославські війни головним чином відбувались між сербами, які прагнули зберегти Югославську державу, та народами, що добивались незалежності від неї — хорватами, боснійцями, словенцями та албанцями, а також між хорватами і боснійцями у Боснії і Герцеговині, македонцями та албанцями в Північній Македонії. 

Одним з результатів війни стало проголошення незалежності Косово  — частково визнаної балканської держави, незалежність якої визнали понад 100 держав-членів ООН (Україна до них не належить). Сербія не визнає вихід Косова зі свого складу, вважаючи його автономним краєм «Косово та Метохія».  близько 50 000 етнічних сербів, які живуть на півночі регіону, відмовляються визнавати владу Приштини, користуються сербськими документами і номерними знаками.

Угода між Сербією та Косовом, укладена ще у 2011 році, передбачала тимчасове (терміном до 5 років) використання мешканцями півночі Косова(місце де проживає найбільше сербів) нейтральних документів і номерних знаків.

31 серпня косовська лада планувала забов’язати сербів перейти на косовські документи. Влада Косово, ще в червні оголосила, що «нейтральні» чи сербські документи й автомобільні номери втрачають чинність, а отже серби, що проивають на території Косово мають переоформити документи.

31 липня, за день до набрання чинності новими правилами, у Косові спалахнула чергова хвиля невдоволення сербів.  Вони заблокували низку ключових доріг і прикордонних переходів, поліція Косова повідомила про постріли з боку сербських протестувальників. Це викликало доволі агресивну реакцію з боку Сербії.

«Мені все здається, що Сербія буде змушена почати денацифікацію Балкан. Я хотів би помилятися» — цитата однієї з ключових осіб правлячої партії Сербії — Володимира Джукановича.

Через декілька діб після загострення, вже можна зробити висновки, що военний конфлкт між країнами наврядчи розпочеться зараз, принаймі до вересня, адже Косово перенесло заходи, що стосуються зміни сербських документів до 1 вересня.

Від Polina

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.